Cryxon®

KRISTALI

AMETIST

AMETIST

1) OSOBINE

Ametist tj (silicijum dioxid) nalazi se u prirodi u različitim nijansama od providnog do jedva providnog, od svetlo ljubičasto-crvenkaste boje do tamno ljubičastog, dok je ametist u obliku praha bele boje. Zbog strukture kristala on je piezo- i piroelektro ujedno, propušta UV zrake. Struktura simetrije mu dozvoljava cirkularnu polarnost. Sastoji se od heksogonih stubova, često u obliku dvojnih kristala. Ametist se ne cepa, linija loma je školjkastog oblika.

2) NALAZIŠTA

Najveća nalazišta su Brazil, Sibir, Urugvaj, Kanada, Zambija, Madagaskar. U Mađarskoj se može naći u okolini Telkibanja i Đonđošorosia. Jedna od osobina ametista je što pod uticajem sunčevih zraka lako izgubi ljubičastu boju, bez obzira na to on je jedan od omiljenih kraljevskih nakita, pošto ljubičasta boja označava uspeh, bogatstvo i dobrobit.

CITRIN

CITRIN

1) OSOBINE

Citrin to jest silicium dioxid se u prirodi nalazi u obliku hexogenih stubova najčešće kao dvojni kristal. Ne cepa se linija loma je školjkastog oblika. U praškastom obliku su bele boje a i u obliku kristaka su savim svetle boje ili zlatno žute, u svakom slučaju su providni. Slično ametistu imaju simetricnu strukturu č što znači da su piezo- i piroelektrični i propuštaju UV zrake.

2) NALAZIŠTA

Na našem kontinentu ga ima u većim količinama u Španiji i Škotskoj takođe u Brazilu Indiji i Rusiji. Citrin je žute boje i ima ga u svim nijansama žute boje. Redak je mineral i zbog toga ima visoku cenu.

DIMNI KVARC

DIMNI KVARC

1) OSOBINE

Dimni kvarc (silicijum dioksid) u prirodi se nalazi u obliku hexogonih stubova, najčešće su to dvojni kristali, ne cepa se, linija loma je školjkastog oblika, dok je u praškastom stanju bele je boje. U obliku kristala ima žuto braon, dim sivu ili čak crnu boju, međutim u svim nijansama je pomalo providan. Slično ametistu struktura mu je simetrična i zbog toga je piezo-i piezo električna i propušta UV zrake.

2) NALAZIŠTA

Na našem kontinentu najveća nalazišta su u Alpima, Španiji i Škotskoj, ima ga i u Brazilu i u Severnoj Americi.U Mađarskoj se može naći u okolini Telkibanja i Šelmecbanja.

GORSKI KRISTAL

GORSKI KRISTAL

1) OSOBINE

Gorski kristal (silicijum dioxid) nalazi se u obliku hexogenih stubova, najčešće u obliku dvojnih kristala. Ne cepa se, linija loma je školjkastog oblika. Dok je u praškastom stanju bele je boje a kao kristal je tako reći bezbojan. Slično ametistu ima simetričnu strukturu i zbog toga je piezo-i piroelektro i propušta UV zrake.

2) NALAZIŠTA

Na našem kontinentu najveća nalazišta su na Alpima, osim toga ima ga u Brazilu na Madagaskaru i Indiji.

RUŽIČASTI KVARC

RUŽIČASTI KVARC

1) OSOBINE

Ružičasti kvarc (silicijum dioxid) nalazi se u obliku hexogenih stubova, najčešće u obliku dvojnih kristala. Ne cepa se, linija loma je školjkastog oblik. Dok je u praškastom stanju bele je boje a kao kristal je skroz svetle boje ili roze. U svakom slučaju su blago providni. Slično ametistu ima simetričnu strukturu i zbog toga je piezo-i piroelektro i propušta UV zrake.

2) NALAZIŠTA

Na našem kontinentu najveća nalazišta su na Uralu, osim toga ima ga u Brazilu, Madagaskaru, Americi, Južnoj Africi, Španiji i Škotskoj.

BOJE I EFEKTI

Crvena

Crvena

Narandžasta

Narandžasta

ŽUTA

ŽUTA

ZELENA

ZELENA

PLAVA

PLAVA

LJUBIČASTA

LJUBIČASTA

BELA

BELA