Cryxon®

Cryxon® kristálylámpa

A készülék felépítése

Fő egység

A fő egység tartalmazza a működtetéshez szükséges fényforrást, elektronikát, akkumulátort, csatlakozót. A fő egység alkalmas kézben történő használatra, a talp segítségével asztalon elhelyezve, stabil egységként működni. Emellett a talp alján található, menetes rögzítő anya segítségével szabványos fényképállványhoz rögzítve, nem helyhez kötött készülékként is működtethető.

Kristály adapter

A kristály adapter feladata, hogy hordozza magát a kristályt, valamint mágneses rögzítés segítségével cserélhetővé tegye a kristály fejeket. Így eltérő tulajdonságú kristályok alkalmazását teszi lehetővé. A kristály adapter rögzítését 4+4 neodymium mágnes biztosítja, melyből 4 db a fő egységbe van beépítve, 4 db pedig a kristály adapterbe. Ezek a mágnesek akkora erővel rendelkeznek, hogy alkalmasak a kristály adapter biztonságos megtartására a kristálylámpán, de lehetővé teszik a cseréjét is.
A kristály adaptert a használat megkezdése előtt el kell helyezni a kristálylámpa fej részén, csak ezután kezdhető meg a készülék működtetése.

Beépített védelem

A készülék rendelkezik egy beépített biztonsági funkcióval, mely arra hivatott, hogy ne lehessen a fényforrást bekapcsolni a kristály adapter nélkül.
A készülék működése közben levett kristály adaptert a készülék érzékeli, és azonnal megszakítja a fényforrás működtetését.
E védelmi intézkedésre azért van szükség, mert a fényforrás nagy intenzitású fénye szemre ártalmas lehet.

Talp

A talp feladata a készülék használatát lehetővé tenni úgy, hogy ne foglalja le a működtető személy kezeit, ne kelljen tartani a készüléket. Így lehetővé válik olyan hosszabb időtartamot elérő használat, mely kézben tartva fárasztó lenne, illetve biztosítható a stabil fény irányítása is.
A talp tartalmaz egy feldőlés elleni „ellensúlyt” is. A talp alján található belső menetes betétbe becsavarható a szabványos fényképezőgép állvány rögzítő csavarja, ezáltal biztosított a készülék mobilitása, rögzített állapotban is.

Energiaellátás

A készülék kettős energiaellátással rendelkezik. A gyakorlatban ez akkumulátoros és hálózati táplálásos üzemeltetést jelent. Egyidejűleg csak egyik táplálási módot lehet alkalmazni.

Akkumulátor

Az akkumulátor be van építve a készülékbe, nem cserélhető. Ezáltal biztosított a készülék hálózattól független üzemeltetése, mobilitása. Az akkumulátor kezelését a készülék teljes mértékben felügyeli, biztosítva a lehető leghosszabb élettartamot, kapacitást. Felügyeli az akkumulátor töltését, megóvja a túlzott lemerüléstől.

Abban az esetben, ha nincs csatlakoztatva a hálózati adapter, a készülék akkumulátorról kezdi meg a működést.

 • Amennyiben az akkumulátor fennmaradó kapacitása 30% felett van, el lehet kezdeni a készülék használatát.
 • Amennyiben az akkumulátor fennmaradó kapacitása 5-30% között van, el lehet kezdeni a készülék használatát, de 5% alatti fennmaradó kapacitás esetén hangjelzést ad a készülék, majd a lemerüléskor a készülék további figyelmeztetés nélkül megszakítja a működést, majd kikapcsol az akkumulátor mélykisütés elleni védelme érdekében.
 • Amennyiben az akkumulátor fennmaradó kapacitása 5% alatt van, figyelmeztető üzenet jelenik meg a kijelzőn, a készülék hangjelzést ad ki és a használatot nem lehet elkezdeni.
 • Amennyiben a teljes lemerülés előtt - akár üzemelés közben is - a hálózati adapter csatlakoztatva van, a készülék átkapcsol hálózati üzemre, és a használat folytatható.

Abban az esetben, ha a készülékhez csatlakoztatja a hálózati adaptert, akkor 80% alatti akkumulátor töltöttség esetén a készülék automatikusan elkezdi az akkumulátor töltését. Az akkumulátor töltési ideje függ az éppen aktuális kapacitás állapotától.

 • Minimális töltési idő: 20 perc
 • Maximális töltési idő: 2 óra

A töltés aktuális állapota a kijelzőn nyomon kísérhető, befejezésekor a készülék hangjelzést ad, a készülék kijelzőjének háttérszíne zöldre vált, majd 5 perc elteltével kikapcsol.

Akkumulátor töltöttség ellenőrzése
A készülék bekapcsolt állapotában az akkumulátor töltöttségét ellenőrizheti, amikor a menürendszer a főmenüben tartózkodik. („Használat” és „Beállítások” menüpont látható.)
Ilyenkor a Kikapcsolás jelű gomb rövid megnyomásának hatására a kijelzőn megjelenik egy akkumulátor piktogram és a töltöttségi szint %-os értéke grafikusan illetve számértékkel is.

Mágnesesség

A készülék több, nagy mágneses teret létrehozó állandó mágnest tartalmaz. Használata csak olyan helyen és környezetben megengedett, ahol a készülék által keltett mágneses tér nem okoz káros zavart más egyéb berendezések működésében.

Hálózati feszültség

A készüléket kizárólag 100-240V váltóáramú, 50/60Hz típusú hálózatról lehet üzemeltetni.

A készülék előlapja

A készülék előlapja

Menürendszer

A készülék minden funkciója a 4 gombos fólia tasztatúrán keresztül vezérelhető.
Felépítésének köszönhetően, a gombok működtetése nem igényel nagy nyomóerőt, sem nagy billentyű utakat.

Menürendszer

 

 • A beállított értékek bevitele (tárolása) az ’M’ gomb megnyomásával végezhető.
 • A menürendszer bármelyik pontjáról a Kikapcsolás gomb egyszeri megnyomásával az előző menüszintre térhet vissza.

A menürendszer kezelése

 • A menüpontok közötti léptetést a ’+’ és ’-’ gombokkal lehet végezni.
 • Az aktuálisan kiválasztott menüpont megjelenítése inverzben látható.
 • Az aktuális menüpontba belépni az ’M’ gombbal lehet.
 • Értékek beállításánál (kristály választás, idő, színek) az érték a ’+’ és ’-’ gombokkal növelhető, illetve csökkenthető értelemszerűen.

A készülék használata

Bekapcsolás

A készülék bekapcsolására a Bekapcsolás jelű gomb szolgál. E gomb 1-2 másodperc időtartamú megnyomásával lehet elindítani a készüléket. Abban az esetben, ha először a hálózati adaptert csatlakoztattuk, a készülék automatikusan elindul, majd kikapcsol.
Abban az esetben, ha a hálózati adapter csatlakoztatva van, a készülék automatikusan a hálózatot választja az energiaellátás forrásaként.

Kikapcsolás

A készülék kikapcsolása a Kikapcsolás jelű gomb 3-4 másodperces nyomva tartásával lehetséges.
Amennyiben a készülék hálózati adaptere csatlakoztatva van, ebben az esetben a kikapcsolás nem jelent teljes áramtalanítást!
Ha a hálózati adaptert a készülékhez csatlakoztatva hagyja, akkor a kikapcsolt állapot elérése után a készülék automatikusan elkezd egy akkumulátor töltési ciklust, ha az akkumulátor töltöttségi szintje 80% alatt van.
Az akkumulátor töltése bármikor megszakítható a készülék bekapcsolásával.
Egyidejűleg nem lehetséges a készülék használata és az akkumulátor töltése!

Használat menü

 1. A készülék bekapcsolása után megjelenik a főmenü.
 2. Válassza a „Használat” menüpontot. (’+/-’ gombok)
 3. Lépjen be a „Használat” menüpontba. (’M’ gomb)
 4. Válasszon kristály típust. (’+/-’ gombok)
 5. Érvényesítse a kiválasztott kristálytípust. (’M’ gomb)
 6. Válasszon megvilágítási színt a használathoz (’+/-’ gombok)
 7. Érvényesítse a kiválasztott színt. (’M’ gomb)
 8. Állítsa be a használat idejét. A léptetés perces felbontásban lehetséges. (’+/-’ gombok)
 9. Indítsa a használatot a beállított időre. (’M’ gomb)

A készülék a fényforrást csak abban az esetben kapcsolja be, ha fel van helyezve a megfelelő kristály adapter az erre kiképzett helyre a készülék fő egységén.
Ellenkező esetben a készülék várakozik a kristály adapter felhelyezésére 1 perc időtartamig.
Ha ez idő alatt nem kerül egy kristály adapter felhelyezésre, a készülék megszakítja a használatot és visszaállítja a kiválasztó menüt a kristálytípus beállításához.

Ha található kristály adapter a fő egységen, akkor a készülék elkezdi a kristály megvilágítását, s a kijelzőn látható a beállított idő visszaszámlálása. A beállított időtartam letelte után a készülék hangjelzést ad, majd visszaáll a kristály választó menüpontra, annak érdekében, hogy onnan új használati ciklus legyen indítható.

Beállítások

Nyelv

A CRYXON kristálylámpa gyárilag beépített, többnyelvű menürendszert tartalmaz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készüléket működtető menürendszer a „Nyelv” menüpont alatt bármikor átkapcsolható a beépített 14 nyelv bármelyikére. A kiválasztott beállítást a készülék nem felejtő memóriában tárolja, így a már beállított készülék kikapcsolás után is mindig e nyelv szavait, kifejezéseit, üzeneteit fogja használni a működtető menürendszerben, mikor újra bekapcsoljuk.

A támogatott nyelvek listája a 3. számú ábra „Nyelv” menüpont alatti felsorolásában látható!

A készülék első bekapcsolása alkalmával azonnal a nyelv beállítás menüpont jelenik meg, támogatva ezzel a készülék gyors használatba vételét.
Alapértelmezetten a készülék magyar nyelven működő menürendszerrel indul.
A nyelv kiválasztó menüpont nyelv listája minden nyelvnek megfelelő kifejezéssel és karakterekkel jelenik meg a listában, így az adott nyelvet beszélők könnyen és gyorsan rátalálnak a saját nyelvük kiválasztására szolgáló menüsorra.

Figyelem! Egy adott nyelv kiválasztása és érvényesítése (’M’ gomb) után a készülék automatikusan újraindul, és már a kiválasztott nyelvnek megfelelő menürendszerrel jelentkezik be! Ezután már csak a kiválasztott nyelv üzeneteivel kommunikál a készülék!

Gyári alapbeállítás

E menüpont kiválasztásával a készülék a gyártás utáni alaphelyzetbe állítható.
A ’+’ billentyűvel megerősítés után a készülék kikapcsol. A következő bekapcsolással a nyelv választó menüvel indul a készülék.
A ’-’ billentyűvel a funkció visszavonható.

Teszt

A teszt menüpont az alábbi lehetőségeket nyújtja:

 • LED teszt
 • LCD teszt
 • Hűtő teszt
 • Hőmérséklet
 • Akku teszt
 • Kristály adapter szenzor teszt

A tesztfolyamat a Teszt gomb lenyomásával megszakítható, a teljes tesztsor lefutása után a készülék a főmenübe lép.

Műszaki adatok

Csatlakozók

Hálózati adapter / töltő csatlakozó 5,5/2,1 mm (PC-GK2.1)

Általános jellemzők

Hálózati adapter feszültség SMPS – 100 ~ 240VAC, 50/60Hz
Fogyasztás Max.: 10W (akkumulátor töltés közben)
Kijelző Monokróm grafikus, 32x128 pixel
Billentyűzet 4 gombos fóliabillentyűzet
Kristály adapter rögzítése 4+4 db neodymium mágnes
Súly Kb.: 650 g
Méret 140 (Szél.) x 240 (Mag.) x 45 (Mély.) mm
Üzemi hőmérséklet 0 ~ 45 °C
Tárolási hőmérséklet -10 ~ 60 °C

Technikai jellemzők

Vörös alapszín hullámhossza 625 nm
Zöld alapszín hullámhossza 525 nm
Kék alapszín hullámhossza 460 nm
Időzítő 1..30 perc
Kijelző háttérvilágítás RGB