Cryxon®

CRISTALE

AMETIST

AMETIST

1) CARACTERISTICILE

Ametistul (sau sub altă denumire, oxid de siliciu) poate fi găsit în diferite culori în natură, de la pur transparent până la semi transparent, de la roşcat pal purpuriu până la purpuriu închis sau deschis. Praful de ametist are totuşi culoarea albă. Datorită structurii lui de cristal este în acelaşi timp piezoelectric şi piroelectric. Este permeabil la lumina UV, iar simetria structurii îi permite polaritatea circulară. Este construit din coloane hexagonale, de multe ori apare în forma de cristale gemene. Ametistul nu poate fi împărţit, fractura lui are o formă de coajă.

2) MANIFESTAREA

Ametistul apare în principiu în așa numitele brecii și vene de ametist și în diferite vene de stânci. Cele mai frecvente locuri unde se găsește: Brazilia, Siberia, Uruguay, Canada, Zambia şi Madagascar. În Ungaria se găseşte în primul rând în vecinetatea lui Telkibánya totodată şi în cantități mai mari în regiunea Gyöngyösoroszi . Una dintre cele mai importante caracteristici ale ametistului este că în lumina directă a soarelui își pierde culoarea violet, practic se decolorează. Cu toate acestea este totuşi mineralul favorit printre cuarţi. Agatul creşte în suprafaţa interioară, de obicei cu o mărime de câţiva centimetri. Datorită culorii lui ametistul, a fost o nuanţa dominantă a bijuteriilor regale, deoarece culoarea purpurie simbolizează succesul, bogăţia şi belşugul.

CITRIN

CITRIN

1) CARACTERISTICILE

Citrinul (sau pe alte nume dioxid de siliciu) se poate fi găsit în forme de coloane hexagonale, de cele mai multe ori în formă de cristale gemene, în forma lor naturală. Nu pot fi împărţite, fractura lor formează o formă de coajă. În formă de praf sunt albe, şi în formă de cristal sunt foarte deschise, pot fi şi galben aurii. În orice caz sunt semi transparente. La fel ca şi ametistul, structura lui este simetrică, astfel sunt piezoelectrice şi piroelectrice, pe lângă aceasta este permeabil la lumina UV.

2) MANIFESTAREA

Pe continentul nostru se găseşte mai ales în Spania în cantităţi mai mari, dar şi în Brazilia şi Scoţia există mai multe locuri cu depozite bogate, la fel şi în India sau în Federaţia Rusă. Citrinul apare în diferinte nuaţe ale culorii galbene. Este un mineral destul de rar, astfel şi valoarea lui este mare.

CUARŢ FUMURIU

CUARŢ FUMURIU

1) CARACTERISTICILE

Cuarţul fumuriu (care este tot dioxid de siliciu) se poate fi găsit în forme de coloane hexagonale în natură, de cele mai multe ori în formă de cristale gemene. Nu pot fi împărţite, fractura lor formează o formă de coajă. Deşi praful lui este alb, în formă de cristal este gălbui brun, gri fumuriu sau chiar negru. În orice caz este puțin semitransparent. La fel ca şi ametistul structura lor este simetrică, astfel sunt piezoelectrice şi piroelectrice, lângă acesta este permeabil la lumina UV.

2) MANIFESTAREA

Pe continentul nostru se găseşte în primul rând în Alpi în cantităţi mai mari, dar şi Brazilia, America de Nord, Spania, Scoţia au mai multe locuri cu depozite bogate. În Ungaria cuarţului fumuriu apare mai ales înTelkibánya şi în Selmecbánya.

CRISTAL DE MUNTE

CRISTAL DE MUNTE

1) CARACTERISTICILE

Cristalul de munte (care este tot dioxid de siliciu) apare în formă de coloane hexagonale în natură, de cele mai multe ori în formă de cristale gemene. Nu pot fi împărţite, fractura lor formează o formă de coajă. Cu toate că praful lui este alb, în formă de cristal este practic fără culoare. La fel ca şi ametistul structura lui este simetrică, astfel sunt piezoelectrice şi piroelectrice, lângă acesta este permeabil la lumina UV.

2) MANIFESTAREA

Pe continentul nostru se găseşte în primul rând în Alpi dar şi Brazilia; Madagascar și India au mai multe locuri cu depozite bogate.

CUARŢ ROZ

CUARŢ ROZ

1) CARACTERISTICILE

Cuarţul roz (care este tot dioxid de siliciu) poate fi găsit în forme de coloane hexagonale în natură, de cele mai multe ori în formă de cristale gemene. Nu pot fi împărţite, fractura lor formează o formă de coajă. Deşi praful lui este alb, în formă de cristal se găsește de culori deschise şi roz. În orice caz sunt semitransparente. La fel ca şi ametistul, structura lui este simetrică, astfel sunt piezoelectrice şi piroelectrice, lângă acesta este permeabil la lumina UV.

2) MANIFESTAREA

Pe continentul nostru se găseşte în primul rând în munţii Urali, dar şi Brazilia, Madagascar, Statele Unite, Africa de Sud sau Spania au mai multe locuri cu depozite bogate.

CULORI ȘI EFECTE

Roșu

Roșu

Portocaliu

Portocaliu

Gălbui

Gălbui

Verde

Verde

Albastru

Albastru

Albastru indigo / pupuriu

Albastru indigo / pupuriu

Alb

Alb